در حالی که به نظر غیرطبیعی به نظر میرسد که به بچهها در سنین خاصی آب داده نشود، اما شواهد موجهی وجود دارد که نشان میدهند چرا نوزادان نباید تا حدود 6 ماهگی آب بخورند.
سازمان جهانی بهداشت (WHO) اعلام کرده است که نوزادانی که با شیر مادر تغذیه میشوند به آب اضافی نیاز ندارند، زیرا بیش از 80 درصد شیر مادر را آب تشکیل داده است و با خوردن شیر تمام مقدار مورد نیاز آب مصرفی نوزادان تامین میشود. کودکانی که با شیرخشک تغذیه میشوند با کمک این ماده بدن خود را هیدراته نگه میدارند. با فرض اینکه کودک شما به خوبی از طریق شیرمادر، شیرخشک یا هر دو تغذیه میکند، وضعیت آب مصرفی او نباید باعث نگرانی شود.
چرا باید برای رسیدن زمان مناسب نوشیدن آب کودک صبر کنید؟
دلایل زیر نشان میدهد که چرا باید برای دادن آب به نوزاد تا قبل از 6 ماهگی صبر کنید.
- تغذیه با آب باعث سیری کودک شما میشود و به این ترتیب تمایل او برای خوردن شیر بسیار کاهش پیدا میکند و عملا بیعلاقه میشود. این در واقع میتواند به کاهش وزن و افزایش سطح بیلی روبین (یکی از پیگمانهای زردرنگ صفراوی است که از شکست و تجزیهٔ طبیعی هموگلوبین حاصل میشود و عامل رنگ زرد ادرار و رنگ قهوهای مدفوع است) کمک کند.
- دادن آب به نوزاد و ندانستن میزان مصرف آب، بعضا میتواند منجر به مسمومیت با آب شود که میتواند باعث شود که میزان مواد مغذی در بدن کودک به سطح پایینی برسد.
- آب بیش از حد باعث میشود کلیههای کودکان الکترولیتها از جمله سدیم را از بدن خارج کنند که منجر به عدم تعادل در نوزادان میشود.
توصیههایی برای نوزادان 6 تا 12 ماهه
هنگامی که کودک شما به سنی رسیده است که خوردن غذاهای جامد را برای او شروع کردید، خوب است که آب را نیز در برنامه غذایی او قرار دهید. هنگامی که کودک در حدود 4 تا 6 ماهگی شروع به خوردن مواد جامد میکند، مصرف شیر او نیز از محدوده 0.88 تا 1.2 لیتر در روز به حدود 0.82 تا 0.94 لیتر در روز کاهش مییابد.
میزان مصرف آب در کودکان در این زمان کاملا به نحوه استفاده از مواد و خوراکیهای جامد و نوع آنها و همچنین دفعات مصرف و دفع کودک بستگی دارد. تغذیه نوزادان بین 6 تا 12 ماه باید طوری باشد که به صورت کامل مواد مغذی به بدن نوزاد برسد و به رشد او کمک کند.
برای رسیدن به این هدف، مواد جامد را به آرامی و نوبتهای متعدد به نوزاد بدهید. مصرف مکمل با آب در این زمان نیز توصیه میشود. با این حال، در صورت خوردن کافی شیرمادر و شیرخشک، کودک شما در یک دوره 24 ساعته به بیش از 0.05 تا 0.11 لیتر آب نیاز ندارد.
کودکان 12 ماه و بزرگتر
هنگامی که فرزند شما 12 ماهه میشود، مصرف شیر او کاهش مییابد و در حالت ایدهآل به حداکثر 0.47 لیتر در روز میرسد.
در این مرحله، زمان آن فرا میرسد که برای کودک خود برنامه صبحانه، ناهار و شام بریزید و آن را در پیش بگیرید. با توجه به افزایش فعالیت کودک شما، کاهش مصرف شیر و دریافت غذای متنوع، مصرف آب به طور طبیعی افزایش مییابد. توصیه میکنیم که کودک 1 ساله تقریباً در روز یک فنجان یا 0.23 لیتر آب مصرف کند.
این مقدار با افزایش سن کودک شما باید افزایش یابد. تعداد فنجانهای آبی که یک کودک سن بالاتر در روز مصرف میکند باید با سن او مطابقت داشته باشد (حداکثر تا یک فنجان یا 0.23 لیتر آب در روز). به عنوان مثال، یک کودک دو ساله باید دو فنجان 0.23 لیتری آب در روز مصرف کند.
هیدراته نگه داشتن بدن کودک باعث میشود که روده در بدن کودک به درستی عمل کند و آب باعث میشود که مایعات از دست رفته جایگزین شود.
نکاتی برای اطمینان از آبرسانی درست کودکان
برای اکثر کودکان، تنها کاری که باید انجام دهید این است که میزان آب مورد نیاز آنها را تامین کنید و زیادهروی را در این کار کنار بگذارید. اگر در متقاعد و تشویق کردن کودک خود در مصرف آب مشکل دارید و حس میکنید که باید سراغ روشهای جایگزین بروید، نکات زیر را حتما بخوانید:
او را به نوشیدن جرعههای کوچکتر و مکرر تشویق کنید
در طول روز در دفعات بیشتر مقدار کمی آب به کودک خود بدهید. بدن کودک شما با این کار هیدراته خواهند ماند و همچنین از نوشیدن آب زده نخواهد شد. همچنین مصرف متعادل آب در روز و طی دفعات بیشتر بر وعدههای غذایی کودک نیز تأثیر نخواهد داشت.
اگر از آب میوه رقیق شده استفاده میکنید که جزء نوشیدنیهای جایگزین آب هستند، مصرف آنها را به 0.11 لیتر در روز محدود کنید. البته که این آبمیوهها باید طبیعی باشند.
آب را به روشی جذاب به کودک بدهید
کودکان همیشه جذب رنگها و اشکال مختلف میشوند. میتوانید از فنجانهای رنگارنگ و نیهای جذاب استفاده کنید تا بچهها از مصرف آب آشامیدنی سالم هیجان زده شوند.
مراقب دما و فعالیت کودک خود باشید
بچهها نمیتوانند مانند بزرگسالان دمای بدن خود را به راحتی تنظیم کنند، بنابراین رسیدن به دمای مطبوع و خنک شدن برای آنها سختتر است. به این دلیل مصرف مایعات قبل، حین و بعد از فعالیتها را به آنها یادآوری کنید و آنها را تشویق کنید که در این زمان سراغ نوشیدن آب بروند.
به عنوان توصیه، کودکتان را هر 20 دقیقه و در زمان استراحت بین بازیها به خوردن حداقل 0.11 لیتر آب تشویق کنید. تقریبا هر 0.02 لیتر آب برابر است با هر قلپ آبی که کودک شما مینوشد.
از خوراکیهای سرشار از آب استفاده کنید
اهمیت آب سالم برای کودکان بر کسی پوشیده نیست و مطمئنا مزایای آب، بیشتر در خود این مایع است تا نوشیدنیهای دیگر. اما غذاهایی مانند سوپ یا میوههایی مانند هندوانه، پرتقال و انگور سرشار از آب هستند. همچنین میتوانید آب را با لیمو، لیموترش، خیار یا پرتقال طعمدار کنید تا آن را به عنوان یک نوشیدنی خوش طعم به کودک خود بدهید.
بهترین نوع آب برای کودکان چه آبی است؟
بدن کودکان نیز مانند بزرگسالان به آب سالم و عاری از آلودگی نیاز دارد. معمولا دیده میشود که بسیاری از والدین آب را برای کودک میجوشانند و خنک شده آن را به کودک میدهند. باید عنوان کنیم که آب جوشانده شده بسیاری از مواد معدنی خود را از دست میدهد و عملا نوشیدنی مغذی نیست. آب تصفیه شده میتواند بهترین انتخاب برای کودکان باشد، چرا که هم مواد آلوده کننده آب از آن خارج شده است و هم اینکه مواد معدنی توسط بهترین دستگاه تصفیه آب خانگی ایرانی تایوانی به داخل آب بازگردانده میشود.
از این رو خرید دستگاه تصفیه آب میتواند تصمیم درست برای مصرف آب آشامیدنی سالم در خانه باشد. همچنین در نظر داشته باشید که قیمت بهترین دستگاه تصفیه آب خانگی تایوانی اصل کاملا مقرون به صرفه است به خصوص برای حفظ سلامت کودکان و افزایش سطح سیستم ایمنی بدن نوزادان و کودکان پیشنهاد میشود از برندهای معتبر دستگاه تصفیه آب خانگی استفاده نمایید. فیلتر تصفیه آب ممبران اسمز معکوس Reverse Osmosis Memberane با کاهش سطح نیترات و نیتریت میتواند مهم ترین فیلتر از پک کامل فیلتر تصفیه آب در دستگاه تصفیه آب تایوانی اصل مینروا باشد.
زیرا نیترات و نیتریت در آب آشامیدنی میتواند سطح اکسیژن خون در بدن کودکان را کاهش دهد و حتی در مواردی منجر به سرطان و مرگ شود که برای جلوگیری از این موارد استفاده از مشخصات بهترین تصفیه آب خانگی بهترین گزینه محسوب میگردد. ضمن این که زمان تعویض فیلتر تصفیه آب خانگی توسط کارشناسان مینروا فیلتر به شما عزیزان یادآوری میگردد و شما با خدمات نصب و ارسال رایگان میتوانید به خرید بهترین مارک دستگاه تصفیه آب خانگی تایوانی بپردازید.
نتیجه گیری
ممکن است کودک شما در شش ماهگی آماده نوشیدن اولین جرعه آب باشد. با این حال، مهم است که بدانیم مصرف آب در نوزادان و کودکان نوپا بسیار متفاوت از بزرگسالان است.
کاری که ما به عنوان بزرگسال انجام میدهیم این است که در هوای گرم یا در حین فعالیت سراغ نوشیدن آب میرویم تا آب از دست رفته را جبران کنیم، اما تشویق کردن کودکان به خوردن آب کمی با بزرگسالان تفاوت دارد. بنابراین در بهترین زمان، دادن آب به فرزند خود را آغاز کنید و کودک خود را با روشهایی که در این مقاله عنوان کردیم به نوشیدن آب تشویق کنید.
بیشتر بخوانید: یک خانم باردار چقدر باید آب بنوشد
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)